Nieuwsbrief ‘Bescherm onze kinderen’, november 2024

Thema: Een kritische noot op het condoomonderzoek van Sensoa,

Wetenschappelijk onderzoek van relationele en seksuele vorming.

Beste vrienden,

We hebben in deze herfsteditie twee interessante artikelen voor jou om te lezen.

  • Sensoa heeft een groot condoomonderzoek uitgevoerd in samenwerking met de universiteit Gent. In het najaar hebben ze de resultaten bekend gemaakt. Wij hebben hierop een kritische noot geschreven.
  • Voorts vind je een artikel dat gaat over wetenschappelijk onderzoek van de verschillende methoden van relationele en seksuele vorming (RSV). Sensoa wijst dikwijls op de wetenschappelijke evidentie van haar aanpak RSV. Er zijn echter onderzoeken die een andere aanpak van RSV staven. Deze onderzoeken bespreken we in het volgend artikel: ‘Wat zegt wetenschappelijk onderzoek over verschillende methoden van relationele en seksuele vorming (RSV)?’


Volgende week gaan er vier activiteiten door. Vooreerst vind je de aankondiging van de webinar voor ouders en leerkrachten over de waardegerichte lesmethode Veiligwijs.
Voorts vind je info over het groeisymposium ‘Het belang van een goede hechting,
springplank voor veerkrachtige kinderen’.
Nogmaals kondigen we twee boeiende activiteiten aan die gaan over het genderthema. Een filmavond te Antwerpen met als titel ‘Fout gender’ waarbij de filmregisseur en  kinderpsychiater Sophie Dechêne deze film zal toelichten. En tijdens de voorstelling van het boek ‘Gender rebels’ hoor je de stem van kritische meiden, rebels …

De week erop is er een Europees congres over methoden voor vruchtbaarheidsbewustzijn te Leuven op academisch niveau.
Dus er staat veel op de agenda waar je zich kan informeren en gelijkgezinden kan ontmoeten.

Een kritische noot op het groot condoomonderzoek van Sensoa


Het Groot Condoomonderzoek uitgevoerd door Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, peilt naar gebruik, beleving en kennis over condooms in Vlaanderen.
Het condoomonderzoek laat zien dat jongeren nog het liefst kiezen voor het wachten met seks tot ze een vaste relatie hebben zodat ze het condoom niet moeten gebruiken tegen soa’s. (76 % van de deelnemers wil condooms weglaten als ze de sekspartner goed kennen). Mag dit voor Sensoa een stimulans zijn om de A-B-C-aanpak te integreren in hun RSV? Dit zal zorgen voor minder soa’s, minder onverwachte zwangerschappen en meer genieten van de seksuele gemeenschap zelf. Dat zijn voor Sensoa immers hun belangrijkste doelen in hun missie.
Lees verder>>


Wat zegt wetenschappelijk onderzoek over verschillende methoden
van relationele en seksuele vorming (RSV)?

Oktober 2024, Comité Bescherm onze kinderen.

Sensoa, het expertisecentrum voor seksuele gezondheid, beroept zich herhaaldelijk op het argument van ‘wetenschappelijke evidentie’ om hun manier waarop ze RSV vorm geeft te onderbouwen. Volgens hen heeft onderzoek bewezen dat vroege expliciete belevingsgerichte RSV met het aanbieden van het condoom zou leiden tot een latere eerste keer seks, dus tot minder soa’s en ongewenste zwangerschappen. Andere onderzoeken tonen echter aan dat de holistische A-B-C benadering ter preventie van soa’s en ongewenste zwangerschappen meer effectief is. De Abstinence, Be faithful, or use Condoms approach staat voor 1. onthouding tot men een vaste partner vindt, 2. trouw zijn aan één partner of 3. condoom gebruik indien A en B niet kunnen gevolgd worden.
Lees verder>>

Agenda

Webinar voor ouders en leerkrachten over de waardegerichte lesmethode Veiligwijs.
Donderdag 7 november om 10.00 uur en 19.30 uur

Een gratis webinar voor ouders en leerkrachten die meer informatie willen over de waardegerichte lesmethode Veiligwijs.
https://www.veiligwijs.nl
Typerend voor deze lesmethode is:
De waardegerichte benadering. Theorie en opdrachten zijn gekoppeld aan respect, liefde, zorg of veiligheid.
Voor iedereen. Er wordt rekening gehouden met verschillen in cultuur, levensovertuiging en achtergrond.
Betrek ouders. Er wordt geïnvesteerd in de belangrijke rol die opvoeders hebben (door opdrachten, informatiemateriaal en de ouderavond).

Je kunt je via het formulier hieronder opgeven voor de webinar.
Meer info en inschrijven>>

Hechting - Springplank voor veerkrachtige kinderen

Zaterdag 9 november 2024 in Veenendal

Een kind ontwikkelt vanaf het allereerste begin (zelfs al in de moederschoot) zijn of haar innerlijke persoon. Daarvoor is de toegewijde, liefhebbende en zorgzame ouder nodig die met het kind speelt, praat, stoeit, het voorleest, troost, grenzen stelt, luistert, samen dieren en planten ontdekt, samen bidt etc. Het geeft je kind de broodnodige basis van vertrouwen dat voor de rest van zijn leven van belang is.

Drie sprekers en enkele work­shop­lei­ders gaan in op dit thema hech­ting. Aan bod komen de hech­ting tussen ouder en kind, van het kind in zijn omge­ving zoals op school en aan vrien­den, maar ook gebroken­heid in de hech­ting en de gevolgen daar­van.
Meer info>>

Filmavond Antwerpen – Fout gender
Over medische transitie bij kinderen en jongeren en de bedenkelijke gevolgen.

Dinsdag 5 november 2024 om 20u.


Introductie met filmregisseur Sophie Robert
Verkorte film 50 minuten
Nabeschouwing met kinder- en jeugdpsychiater Sophie Dechêne.

Zij zou de Belgische situatie toelichten.


Mogelijkheid tot vraagstelling

Inschrijven: info@cryforrecognition.be
Meer info>>

Sophie Robert is de filmregisseur en producent van de driedelige documentaire Mauvais Genre’. In deze reeks doorgrondt zij alle facetten van de genderproblematiek. Ze baseert zich op evidence-based onderzoek, toont de brute werkelijkheid en laat zien wat de maatschappelijke en sociale gevolgen zijn. De vertoning voor deze avond is een verkorte film van 50 minuten.

Sophie Dechêne is kinder- en jeugdpsychiater. Lid van de Royal College of Psychiatrists in het Verenigd Koninkrijk. Ze schreef o.m. volgende bijdragen:

  • Genderdysforie vanuit medisch perspectief, Het gender experiment – Hoe maakbaar is onze identiteit als M/V/X, redactie Martin Harlaar, januari 2024
  • Kinderpsychiater adviseert grondige psychiatrische evaluatie voordat arts begint aan onomkeerbare transitiebehandeling, Gender Rebels – Kritische verhalen voor moedige meiden, redactie Sybilla Claus, september 2024

Gender rebels – Kritische verhalen voor moedige meiden

Graag nodigen wij u uit voor een discussiemiddag in Gent, in de Blauwe Zaal van Liberas op zaterdag 9 november van 15u - 17u. Inloop vanaf 14u30 met koffie en thee.


Aanleiding is de verschijning van het boek 'Gender Rebels, Kritische verhalen voor moedige meiden'. Deze bundel artikelen van zo’n twintig auteurs en evenveel geïnterviewden uit België, Nederland en het buitenland, omvat maar liefst 368 pagina’s.


Het is het eerste boek dat vanuit diverse invalshoeken de problematische situatie analyseert waarin meiden van de huidige jonge generatie verkeren. Er is grote druk van online platforms op het navolgen van een onhaalbaar vrouwelijk ideaal, het elkaar aanpraten van mental issues en een slachtofferschapshiërarchie. Daarnaast doet de zogenaamde genderideologie opgang onder de jeugd, die presenteert alsof er keuze zou zijn uit biologische geslachten. Veel meisjes volgen deze lokroep en sluiten zich aan in de wachtrij voor een genderoperatie in de hoop dat daarmee hun problemen verdwijnen.

Meer info >>

Informatie over het boek>>

Vruchtbaarheidsbewustzijn: terug naar de basis

Europees congres over methoden voor vruchtbaarheidsbewustzijn

Vrijdag 15 november 2024

Iers College Leuven, België

Universitaire experts uit Europa en de VS zullen deelnemen aan de debatten. Speciale aandacht wordt besteed aan een forum voor jonge wetenschappers. Dit congres is dus een kans voor jonge artsen, academici, wetenschappers en FAM-docenten om te netwerken en de toekomst veilig te stellen in een unieke internationale context.

Meer info>>

Hopelijk zijn de artikelen voor jou verhelderend geweest. Je mag ons altijd contacteren met aanvullingen of suggesties. Stuur gerust de nieuwsbrief door naar jouw kennissen, zo worden onze visie en activiteiten verspreid. Bij voorbaat dank! En we hopen je op één van deze activiteiten te ontmoeten.


Samen sterk!

Comité ‘Bescherm-onze-kinderen’
www.bescherm-onze-kinderen.be