Nieuwsbrief ‘Bescherm onze kinderen’, januari 2025

Thema: Jaaroverzicht.

Vooreerst wensen we u een hoopvol 2025!
We wensen de gezinnen, families, leerkrachten en jeugdleiders een portie creativiteit toe zodat ze ervaren dat praten over relaties en seksualiteit geen lastige opgave is, maar aangenaam en leerrijk kan verlopen. We hopen dat wij als organisatie jullie hierbij mogen helpen en dit via de informatie die we aanreiken.


We geven u graag het JAAROVERZICHT van onze acties, onze artikelen, webinars, aanbevolen boeken, lespakketten …


We hebben de indeling van de website iets gewijzigd. We willen ouders, leerkrachten en professionals een aparte rubriek geven, zodat iedereen vlug de nodige informatie vindt. Voorts hebben we acties, media en algemene informatie gebundeld. (Website>>).Hopelijk zal hiermee de website voor iedereen overzichtelijker worden.

Onder de knop ACTIES vindt u de onderverdeling OPEN BRIEF, ENQUÊTE en AGENDA.

Onze OPEN BRIEF, gelanceerd eind 2023, waarin professionals hun bezorgdheid uiten over de lespakketten relationele en seksuele vorming (RSV) van Sensoa, hebben we in 2024 zoveel mogelijk bekend gemaakt (Open Brief>>). Hierin staan onze doelstellingen duidelijk verwoord. Intussen is de brief getekend door ongeveer 2000 burgers waarvan ongeveer 40 professionals uit de gezondheidszorg en 20 professionals uit het onderwijs openbaar tekenden. 220 zorgkundige beroepen en 195 professionals uit het onderwijs hebben niet openbaar getekend. De schrik om hierop afgerekend te worden is duidelijk aanwezig.


In de ENQUÊTE die we samen met de Franstaligen hebben opgemaakt kan u uw mening geven over de inhoud van de Sensoa-lespakketten: ‘Moeten scholen expliciete seksuele vorming geven vanaf de kleuterklas?’ (Enquête>>)


Het aansturen op verandering staat centraal in onze actie van de open brief als in die van de enquête.


Onder de knop ALGEMEEN vindt u de onderverdeling Opinie en Actualiteiten.

Bij OPINIE gingen we dieper in op de thema’s: ‘Is sexting zo normaal’ en ‘Het belang van het positief ervaren van eigen ontluikende seksualiteit’ (Opinie>>).


Bij ACTUALITEITEN gaven we onze eigen opinie weer in verband met enkele actuele thema’s met name ‘de Wereld Aidsdag’ en ‘de Olympische spelen waar de intersekse bokser Khelif deelnam aan de vrouwencompetitie‘ (Actualiteiten>>).


Onder de knop OUDERS vindt u Boeken en Klachten.

Bij BOEKEN vindt u enkele goede boeken die ouders/opvoeders kunnen gebruiken om op een gezonde manier relationele en seksuele voorlichting ter sprake te brengen. We vermelden ook boeken voor de kinderen en jongeren zelf. Ze kunnen deze alleen doornemen of samen met hun ouders (Boeken>>).


Bij KLACHTEN vindt u een klachtenformulier zodat ouders, indien nodig, gemakkelijk een klacht kunnen indienen. Ingevulde formulieren geven ons vooreerst inzage in de frustraties die bij kinderen, jongeren en ouders leven en in welke scholen en naar aanleiding van welke activiteiten zich die voordoen. Tevens willen we de anonieme klachten verzamelen en voorleggen aan de minister van Onderwijs en de minister van Welzijn. Onder ‘KLACHTEN’ kan u enkele anonieme klachten doornemen (Klachten>>).


Onder de knop PROFESSIONALS vindt u Onderzoek en Aan het woord.

Bij ONDERZOEK vindt u een kritische noot op het condoomonderzoek van Sensoa. Verder toont onderzoek aan dat de visie en de inhoud van de lesprogramma’s van Sensoa soms ideologisch beïnvloed zijn en dus pedagogisch niet verantwoord, zoals de eenzijdige expliciete RSV en de genderbevestigende aanpak vanaf 12 jaar (Onderzoek>>).

Onder ‘AAN HET WOORD’ zullen we een forum geven aan professionals.


Onder de knop LEERKRACHTEN vindt u Minimumdoelen en Alternatieven.

De MINIMUMDOELEN door de Vlaamse overheid bepaald, zijn in 2024 voor het secundair onderwijs gewijzigd. Die zijn tot het minimum herleid en geven bijgevolg aan leerkrachten meer vrijheid om de doelen in te vullen volgens de levensbeschouwing van de school. Dit is een goede evolutie (Minimumdoelen>>).


Bij ALTERNATIEF bevelen we goede lessenpakketten RSV aan. VEILIGWIJS is een waardengerichte lesmethode voor de kleuter- en basisschool. De waarden respect, liefde, zorg en veiligheid staan centraal in de lessen en opdrachten. Het lesmateriaal is toegankelijk voor alle levensbeschouwingen. Ook de ouders, de belangrijkste opvoedingsfiguren, worden erin betrokken wat hun methode uniek maakt

(Lespakketten>>).


Onder MEDIA vindt u de onderverdeling Video’s en Websites.

Bij WEBSITES vindt u de diverse organisaties in België en buurlanden waarmee we in contact staan en dezelfde bezorgdheden delen. We staan dus niet alleen in onze strijd tegen de genderideologie en de vroege expliciete seksuele voorlichting op scholen. Het programma RSV waartegen we ons gezamenlijk verzetten wordt door Unesco en de Wereldgezondheidsorganisatie immers wereldwijd opgedrongen

(Websites>>).


In verschillende VIDEO’S hebben we onze bezorgdheden rond volgende thema’s duidelijk aangetoond: ‘Genderideologie in het onderwijs. Waar gaat het mis?’ ‘Waarom vinden wij de programma’s van Sensoa schadelijk voor de fysieke en psychische gezondheid van onze kinderen en jongeren?‘  Tenslotte bieden we voor ouders en leerkrachten enkele waardevolle alternatieven aan. (Video’s>>). We hopen in 2025 dit aanbod nog te verruimen.

Onze PLANNEN  voor 2025

We blijven ook in 2025 Sensoa en aanverwante organisaties volgen en waar nodig de vinger op de wonde leggen .
We blijven alternatieven aanbieden voor ouders en leerkrachten en nieuwe inzichten delen.
We zullen de scholen aanschrijven waarbij we een goed alternatief programma aanbieden.
We willen in het najaar samen met de Franstaligen een groot congres houden waar professionals aan het woord komen. Het is belangrijk dat we ook als professionals onze krachten bundelen.
Politici willen we aan de tand voelen over onze doelstellingen.
We hopen het boek ‘Osons parler d’Amour!’ van Catherine Jongen te vertalen naar het Nederlands



 Steunen

We hopen ook dit jaar op uw steun te kunnen rekenen want samen staan we veel sterker!
Schrijf u in voor de nieuwsbrief (Inschrijven Nieuwsbrief>>). Verspreid de nieuwsbrief, voeg u toe aan
onze groepen op sociale media. En deel gerust met ons uw overwinning, een positieve ervaring,
uw inzet of de moeilijkheden die u hierbij ervaart, zodat we nog beter kunnen inspelen op elkaar. .
(Contact>>).


Bekijk gerust nog eens een artikel, actie of een video die u interesseert en dat u vorig jaar is ontgaan.
Alles is nog actueel.

Samen sterk!