Nieuwsbrief ‘Bescherm onze kinderen’, 27 november 2024

Thema: Gender, gendertransitie en het belang van een gezonde seksuele identiteit.

Beste vrienden,

In deze nieuwsbrief vind je eerst een artikel van Ignace Demaerel dat de documentaire ‘Mauvais genre, Un scandale sanitaire’ van de Franse cineaste Sophie Robert inleidt. Tevens vind je de link van de film zelf zodat je die kan bekijken. Als slot bespreken we het belang van een goede seksuele en relationele vorming waarbij de jongeren hun ontluikende seksualiteit als positief ervaren en omarmen, zodat ze in hun eigen seksuele identiteit versterkt worden en niet te kampen krijgen met het verlangen te behoren tot het andere geslacht.

Ignace Demaerel: ‘Gender blijft een gevoelig onderwerp in onze maatschappij. De polarisatie laat zich ook hier gelden.’
13 november 2024


Dit artikel geeft enkele indrukken weer van de film/documentaire Mauvais genre. Un scandale sanitaire van de Franse cineaste Sophie Robert. De film zelf is gebaseerd op drie à vier jaar onderzoek en bevat bijdragen van experten én patiënten, getuigenissen van transpersonen in elke fase én van ‘detransitioners’.
Lees verder>>

Film: Mauvais genre. Un scandale sanitaire – Cineaste Sophie Robert
Korte versie film>>

Lange versie film>>


Het belang van het positief ervaren van eigen ontluikende seksualiteit.
25 november 2024, Bescherm onze kinderen.

Onderzoek toont aan dat 85 procent van de jongeren met genderdysforie deze toestand ontgroeit na het doormaken van de puberteit en spontaan het eigen geslacht omarmt (P. Vankrunkelsven).

In tegenstelling tot de aanbeveling van Sensoa bij genderdysforie, namelijk sociale transitie vanaf 9 jaar en hormonale en medische transitie vanaf 12 jaar, is het belangrijk dat tieners, ouders,  leerkrachten en begeleiders weten dat genderdysforie in de meeste gevallen tijdelijk is en van voorbijgaande aard.


Het is belangrijk tieners op een gezonde manier door de puberteit te loodsen zodat ze hun eigen seksuele identiteit kunnen ontwikkelen en omarmen. Hoe gezonder de tiener uitgroeit tot volwassen persoon, hoe meer kans dat de genderverwarring verdwijnt.


Het is belangrijk dat tieners hun eigen ontluikende vruchtbaarheid als positief ervaren en zowel lichamelijk als emotioneel uitgroeien tot volwassen mannen en vrouwen. Zowel thuis als in de lessen relationele en seksuele vorming kan men het wonder van de vruchtbaarheid, de eerste eisprong van het meisje en de eerste rijping van de zaadcellen van de jongen, in een positief daglicht plaatsen zodat tieners ervaren dat de puberteit een mooie bijzondere fase is in hun leven.


Negatieve ervaringen zoals grensoverschrijdend seksueel gedrag, een verkrachting, gedwongen seks, een onaangename eerste keer … kunnen een oorzaak zijn om te vluchten van hun eigen seksualiteit en hun geslacht.
Belangrijk is dat de relationele en seksuele vorming  zoveel mogelijk negatieve ervaringen en seksuele trauma’s voorkomt.  Dit kunnen we doen door tieners assertief te maken, wat ervoor zorgt dat ze opkomen voor hun eigen lichaam, hun eigen keuzes, hun eigen idealen en zich niet laten meeslepen door sensuele uitdagingen. Het vlaggensysteem van Sensoa geeft heel dunne grenzen aan en is dansen op een slappe koord.


De invloed van ouders is sterker dan die van de school of de andere jongeren, zeker bij jonge tieners. Dus er ligt hier een belangrijke rol voor de ouders weggelegd om op een persoonlijke unieke manier jouw tiener(s) veilig te loodsen door de puberteit.
Lees verder>>

We hopen dat ouders, leerkrachten, begeleiders met deze informatie geholpen zijn en aan de slag kunnen om onze tieners te laten uitgroeien tot evenwichtige sterke mannen en vrouwen.

Samen sterk!


Namens Comité Bezorgde Ouders en Grootouders
Namens professionals ‘Bescherm onze kinderen’

www.bezorgdeouders.be
www.bescherm-onze-kinderen.be