Vertoning van de film 'Booksmart' op school in de Nederlandse les in het tweede middelbaar.

Voorjaar 2019

 

Geachte directie,

De VZW Comité Bezorgde Ouders is een feitelijke vereniging van ouders en grootoudersmet verschillende levensovertuigingendie niet akkoord gaan met de vroege expliciete seksuele voorlichting. Zowel ouders, grootouders als experten, dokters in de geneeskunde, psychologen en opvoedingsdeskundigen maken deel uit van onze vereniging, die in 2017 werd opgericht.


Wij werden door een van onze leden op de hoogte gebracht over de vertoning van de film ‘Booksmart (2019) op uw school in het tweede middelbaar. Ondanks een waarschuwing van ouders (over scènes met expliciet seksuele inhoud, vulgaire taal en het gebruik van alcohol en verdovende middelen) aan het adres van de directie en de leerkracht in kwestie, is de leerkracht de volgende dag toch nog doorgegaan met het vertonen van deze film.


Bovendien is deze film vertoond tijdens de les Nederlands, zonder enig verband met de inhoud van het vak Nederlands. Dit is misbruik van 3 kostbare lesuren Nederlands, in coronatijden, een week voor de toetsen.


Waarom vragen wij uw aandacht voor deze kwestie en treden wij de ouders bij? Omdat kinderen van deze leeftijd nog onvoldoende eigen ervaringen hebben met deze onderwerpen. Zij kunnen deze scènes nog niet goed plaatsen en het gevaar is dat zij dit gedrag als ‘gewoon’ gaan zien.


Wij vragen u om het filmmateriaal dat gebruikt wordt te screenen en na te denken over de gevolgen op de relationele en seksuele ontwikkeling van jongeren indien zij deze dergelijke beelden te zien krijgen. Deze film werd door Kijkwijzer.nl beoordeeld als “mogelijk schadelijk voor kinderen tot 12 jaar”. In de desbetreffende klas ging het om kinderen van 12 en 13 jaar. We hebben na onderzoek ook vastgesteld dat deze screening zelfs te licht is en we hebben aanbevolen om ze te verhogen naar 16+. Ons verzoek is momenteel in behandeling.


 De film Booksmart volgens Kijkwijzer.nl:

We hopen dat u in het vervolg rekening houdt met de opmerkingen van ouders wanneer aspecten aan bod komen die te maken hebben met de relationele en seksuele opvoeding van hun kinderen in uw onderwijsinstelling.


Klachten en opmerkingen van leerlingen en ouders verdienen om gehoord te worden. Relationele vorming, omgaan met verdovende middelen en seksualiteit zijn geen onderwerpen waar men licht over kan gaan. Wat u aan de leerlingen aanbiedt, bepaalt in grote mate wat zij als de norm voor hun verdere leven en relaties gaan ervaren.


Verder vragen wij dat via smartschool wordt aangekondigd wanneer dergelijke thema’s ter sprake zullen komen. Tevens dient telkenmale aan de leerlingen gevraagd te worden of zij hiermee akkoord gaan. Deze onderwerpen mogen in geen geval opgedrongen worden aan minderjarigen.


Gezien onze expertise inzake het onderwerp, kunnen wij u ook helpen en adviseren in verband met dergelijke gevoeligheden.

Ondertekend,


Ondertekend,

www.bescherm-onze-kinderen.be


Contact:

info@bescherm-onze-kinderen.be