De thema’s identiteit, diversiteit, inclusieve taal en discriminatie krijgen de boventoon in deze les tips.
En men trekt duidelijk de kaart voor homoseksualiteit als ‘natuurlijk’ in de les tips. Wie een andere opinie deelt, dit met respect voor de holebi’s als persoon zelf, wordt bijgestuurd en krijgt het antwoord dat dit een overtuiging is, maar geen feit … Moeten we het heteronormatieve loslaten en moet diversiteit van seksualiteit de nieuwe norm worden?
Zijn dat de prioriteiten voor een neutrale seksuele opvoeding, zoals de Belgische grondwet vraagt? Ook de minimumdoelen opgesteld door de Overheid vragen daar niet om. De seksuele vorming van Sensoa wordt ideologisch ingevuld en is verre van neutraal.
=> De tekst van Sensoa staat in het cursief, ons commentaar wordt ingeleid met een pijltje.
Het thema voor dit schooljaar is 'Praten over relaties en seksualiteit in superdiverse klassen'. Lestips
Je leerlingen zijn heel divers. Ze verschillen bijvoorbeeld in (Bron>>)
Genderidentiteit en seksuele oriëntatie, Beperkingen, Leeftijd, levenservaringen en seksuele ervaring, Inkomen van de ouder(s) en gezinssamenstelling; Huidskleur, etnische afkomst, religie, taal
=> Laat ons beginnen met te zeggen dat we niets hebben tegen holebi’s, dit om alle veroordelingen van discriminatie te voorkomen.
=> Als we het hebben over superdiverse klassen dan denken we vooreerst aan het verschil in etniciteit, afkomst. Sensoa haalt vooreerst het verschil in genderidentiteit aan en seksuele oriëntatie aan. Zo zie je duidelijk waar hun prioriteiten liggen.
=>In de minimumdoelen voor de basisschool van de Overheid staat er ‘Weten dat er verschillende soorten gezinnen zijn’. Spreken over genderidentiteit en seksuele oriëntatie gaat al een hele stap verder en is te zwaar voor deze leeftijd. Dit wordt trouwens ideologisch, o.a. met de transgendertheorie.
Hoe zorg je ervoor dat elke jongere zich welkom, gerespecteerd en veilig voelt? Ook als je praat over relaties en seksualiteit?
Geef een voorbereidende les over diversiteit (Bron>>)
Laat je leerlingen kennismaken met begrippen rond identiteit, diversiteit en discriminatie.
=> Hier komt terug voor het eerst het thema ‘identiteit, diversiteit’ aan bod.
Gelden hier ook de instructie van Rutgers aan de leerkrachten. ‘Niet hetero moet de norm zijn, maar diversiteit. Het gaat erom de heteroseksuele norm los te laten en het gesprek over diversiteit op gang te brengen.’ Het gaat dus niet enkel over het accepteren van de uitzonderingen, maar ook van het loslaten van ideeën.
=> Daarbij komt aansluitend ‘discriminatie’ aan bod. Dient dit laatste omdat niemand een waardeoordeel zou geven over de transgendertheorie, homoseksualiteit ... Leerlingen moeten inderdaad leren dat ze personen niet mogen discrimineren. Maar dat mag geen middel zijn om hen monddood te maken. Ze mogen wel een opinie hebben over de ‘nieuwe’ diversiteiten die om de hoek komen kijken. Er mag een verschil zijn in opinie, zolang dit gaat met respect voor de persoon.
Geef aandacht aan gelijkenissen, focus dus niet alleen op de verschillen.
=> Waarom moet er meer aandacht zijn voor gelijkenissen? Mogen de verschillen man-vrouw, jongen-meisje niet meer benoemd worden? Moet onze wereld een grijze massa worden? Dit past precies in het nieuwe wereldbeeld van Sensoa: equality. We zijn inderdaad evenwaardig maar niet gelijk.
Vertrouwensdriehoek
In de vertrouwensdriehoek staat als vereiste ‘Mag ik anders denken?’
=> Mooi, maar in het vervolg van de les is dit zoek!
Breng diversiteit in je inhoud en taal
Tips om je inhoud diverser te maken.
Kies voorbeelden, verhalen en oefeningen waarin mensen met verschillende ervaringen, lichamen en overtuigingen een plek krijgen
=> Niet hetero moet de norm zijn, maar diversiteit, volgens Sensoa.
Tips om je taal herkenbaar te maken voor iedereen
Door bijvoorbeeld 'partner' te zeggen in plaats van 'vriend' of 'vriendin', voorkom je dat je onbewust uitgaat van heteroseksuele relaties. Zo creëer je ruimte voor verschillende identiteiten en ervaringen in de klas.
=> Hier wordt het letterlijk benoemd ‘Voorkom dat je onbewust uitgaat van de heteroseksuele relaties’.
=> De uitzondering bevestigt de regel.
Maak eerst het doel van de discussie duidelijk
Maak vooraf duidelijk wat het doel is van de discussie: van elkaar leren. Je verwacht niet dat leerlingen hun mening veranderen. Je wil dat ze luisteren naar elkaar en kritisch nadenken over hun eigen ideeën en die van anderen.
=> Leerlingen zijn nog te jong om deel te nemen aan een discussie. Eerst moet de leerling neutrale informatie krijgen en dan moet de jongere zijn mening vormen. Daar gaat tijd over. Dus in de basisschool moet men niet gaan discussiëren over queer en non-binair, is homoseksualiteit natuurlijk of niet… De school moet neutrale informatie doorgeven.
Maak het onderscheid tussen feiten en overtuigingen
=> Homoseksualiteit, laten we het duidelijk benoemen: anale seks, is onnatuurlijk. Dat is meer dan een feit, dat is een biologisch gegeven!
=> Waarom is het gevaar voor soa’s bij anale seks veel groter dan bij vaginale seks? Omdat de anus, endeldarm niet geschikt is voor infiltratie van een penis, maar voor het verwijderen van ontlasting.
=> ‘Het slijmvlies van de aars is kwetsbaar en vraagt een voorzichtige aanpak. Bij penetratie ontstaan kleine wondjes in het slijmvlies. Via die wondjes kunnen soa's het lichaam binnendringen. Bescherm jezelf en je partner(s) hiertegen door een condoom te gebruiken.‘ (Bron>>)
=> Waarom wordt het medicijn PrEP, gebruikt om hiv te voorkomen, vooral aanbevolen aan mannen die anale seks hebben?
=> Waarom is bij anale seks eerst een anale douche nodig en niet bij vaginale seks?
De opinie van een leerling moet niet met onwaarheden ‘bijgesteld’ worden. Ook niet van de onderwijzer, want ook hij/zij is dikwijls niet akkoord met het Sensoa-verhaal. Het is niet omdat iets gebeurt dat het ook natuurlijk is. Laat de kinderen vrij om hun opinie te delen en wuift dit niet weg met ‘dit is jouw overtuiging maar geen feit’.
Moet men anale seks normaliseren zodat de hetero-norm verdwijnt?
Moet men met kinderen van de basisschool praten over diversiteit van seksualiteit, homoseksualiteit?
Als men dit later wil doen, gebruik dan de concrete benaming ‘anale seks’ zodat de kinderen weten waarover het gaat. De natuur laat zien dat de lichamen van man en vrouw in elkaar passen. De natuur laat zien dat een anus en endeldarm niet geschikt is voor penetratie, met alle gevolgen van dien. Dat is geen overtuiging maar een biologische feit.
Dat men anale seks ook ‘geslachtsgemeenschap’ noemt op de webiste ‘Alles over seks’ is weer een leugen (Bron>>). Geslachtsgemeenschap is een ontmoeting tussen de geslachtsdelen van man en vrouw, niet tussen een geslachtsdeel en een endeldarm/aars. Het gevolg van geslachtsgemeenschap is het mogelijks vormen van nieuw leven. Dit is ook afwezig.
Ieder heeft de vrijheid om hiervoor te kiezen, maar men moet niet iets normaliseren wat uitzonderlijk voorkomt.
=> Ook dat is een complex thema, niet geschikt voor kinderen van de basisschool!
De mensenrechten kunnen op latere leeftijd aan bod komen. Maar durftmenhet probleem bespreken waarbijde rechten van holebi’s op een kind ingaan tegen de rechten van het kindom door zijn vader en moeder opgevoed te worden?Of is dat het nieuwe taboe?
De mensenrechten kunnen op latere leeftijd aan bod komen. Maar durft men de rechten van holebi’s plaatsen tegenover de rechten van het kind? Of is dat het nieuwe taboe?
Op deze manier kunnen leerlingen eigen conclusies trekken of krijgen ze toch een breder perspectief dan in het begin van de les.
=> Kinderen moeten geen breder perspectief bijgebracht worden op deze leeftijd.
Een kinderbrein is nog niet in staat om dit te doen. Het gaat hier over de basisschool!
=> Doet men dat later, dan moet het onderwijs neutraal zijn, conform de Belgische grondwet, en het waardenkader komt aan de ouders of de jongere zelf toe. Hier is men niet neutraal overhomoseksualiteit daar men beweert dat deze overtuiging zogezegd niet gebaseerd is op feiten, wat wetenschappelijk niet te bewijzen valt. Men kan wel bijbrengen dat het uitzonderlijk voorkomt en dat men ieders mening moet respecteren.
Een kritische kijk op ‘Week van de Lentekriebels’ in Vlaanderen volgens Sensoa-normen.
Bescherm onze kinderen, 31 maart 2025
Copyright © Alle rechten voorbehouden